Kezdőlap » A NASA 2025-re halasztja a holdraszállást
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

A NASA 2025-re halasztja a holdraszállást

Az amerikai űrkutatási hivatal legalább 2025-ig elhalasztja űrhajósai tervezett holdraszállását.

„Az ügynökség elsődleges feladatának tartja a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb visszatérést a Holdra” – közölte Bill Nelson igazgató egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve ugyanakkor, hogy a NASA Artemis-programja keretében „valószínűleg legkorábban 2025-ben léphet először ember a Holdra”. Az eredeti tervek szerint 2024-ben érkezett volna először amerikai űrhajós a Holdra a program keretében. Ezt még a Trump-kormányzat jelentette be 2019-ben. Mivel a program költségvetése jelentősen meghaladta a tervezettet, megfigyelők már régóta kétségüknek adtak hangot, hogy a NASA képes lesz tartani eredeti célkitűzését.
    
Jogviták is hátráltatták a tervezett indulást. Áprilisban Elon Musk űripari cége, a SpaceX kapott megbízást a NASA-tól az első kereskedelmi célú holdraszálló eszköz kifejlesztésére, amelyet azonban Jeff Bezos űrvállalkozása bíróságon megtámadott. Pénteken hozott döntésében egy szövetségi bírósági elutasította a keresetet. A NASA közölte, hogy így a továbbiakban is a SpaceX-szel fog együttműködni.
    
Az Artemis-program keretében négy űrhajóst szállít majd az Orion űrhajó Hold körüli pályára, ahonnan a SpaceX által készített leszálló egységgel két űrhajós érkezik majd az égitestre. Eddig csak az Egyesült Államok juttatott el embereket a Holdra, az Apollo-missziók keretében 12 amerikai űrhajós landolt az égitesten 1969 és 1972 között.

2021. november 10.

(MTI/AP/dpa/Reuters)