Kezdőlap » Xi Jinping az APEC-csúcson – ki kell tartani a multilateralizmus, a párbeszéd, a befogadás és az integráció mellett
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Xi Jinping az APEC-csúcson – ki kell tartani a multilateralizmus, a párbeszéd, a befogadás és az integráció mellett

Kína 30. éve tagja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek (APEC). Az elmúlt 30 évben Kína elmélyítette reformját és nyitottságát, ugyanakkor az ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő gazdasági együttműködések is folyamatosan kiszélesedtek. Az ázsiai-csendes-óceáni térség a világ gazdaságilag legdinamikusabb, legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező régiójává vált, s nagyban hozzájárult a világgazdaság növekedéséhez, a térségben élők életszínvonalának emelkedéséhez. 

„Az APEC-tagországoknak végre kell hajtaniuk a 2040. évi „Putrajaya” elképzelést, törekedve a közös jövővel rendelkező ázsiai-csendes-óceáni közösség építésére, amelyre a nyitottság, a befogadás, az innováción keresztül történő növekedés, a nagyobb összekapcsolódás és a kölcsönösen előnyös együttműködés jellemző.” – hangoztatta Xi Jinping (Hszi Csin-ping) kínai államelnök november 12-én, az APEC 28. nem hivatalos új-zélandi csúcstalálkozóján videón közvetített beszédében.  

Xi a célok megvalósítása érdekében ez alkalommal négy javaslatot tett az APEC-tagországoknak:

Az első a járvány leküzdését és a gazdaság fellendítését célzó együttműködések fokozása. A gazdasági növekedés fellendítése jelenleg a legfontosabb feladat a tagországok számára. Kína bejelentette, hogy 2021-ben 2 milliárd vakcinát nyújt külföldi országoknak, amelyből eddig már több mint 1,7 milliárd adagot biztosított. A közelmúltban azt is vállalta, hogy a következő három évben 3 milliárd amerikai dollárral támogatja a fejlődő országok járvány elleni védekezését, a gazdasági és társadalmi felépülés fellendítése érdekében.

A második, a nyitott ázsiai-csendes-óceáni gazdaság építése. A nyitottság az ázsiai-csendes-óceáni térségbeli együttműködés mentőöve. A különböző országoknak ki kell tartaniuk a multilateralizmus, a párbeszéd, a befogadás és az integráció elve mellett. Kína készül a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséghez (RCEP) való csatlakozásra, és már kérte felvételét az Átfogó és Progresszív Megállapodás a Transz-csendes-óceáni Partnerségről (CPTPP) nevű kereskedelmi szerveződésbe is.

A harmadik, az innovatív növekedés és a digitális gazdaság fejlődésének előmozdítása. A térségbeli országoknak végre kell hajtaniuk az APEC-nek az internetre és a digitális gazdaságra vonatkozó ütemtervét annak érdekében, hogy nyitott, igazságos és objektív környezetet teremtsenek az innovációhoz és a termelőerők fejlesztéséhez. Kína már kérte felvételét a Digitális Gazdasági Partnerségi Megállapodásba (DEPA).

A negyedik, a befogadó és fenntartható fejlődés megvalósítása. A feleknek aktívan részt kell venniük a klímaváltozás kezelésében és végre kell hajtaniuk a zöld és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást a világ népeinek sorsközösségét építve. Kína támogatja a fejlődő országok erőfeszítéseit az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásában, és kész velük együttműködni az „Övezet és út” kezdeményezés építési projektjeiben, hogy megvalósítsák az ENSZ 2030 Fenntartható Fejlődési Keretrendszer (Agenda) célkitűzéseit.

„A siker soha nem egy személyen, hanem csapatmunkán múlik”

– idézett egy maori közmondást Xi Jinping a beszéde végén. Megerősítette: Kína kész az APEC-tagországokkal együtt előmozdítani az ázsiai-csendes-óceáni sorsközösség kiépítését, hogy a térségbeli együttműködés új fejezetébe lépjenek. 

2021. november 13.

(China Media Group)

(x)