Kezdőlap » Elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indítását
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Nagyvilág

Elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indítását

Néhány nappal elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indítását, miután váratlan incidens történt az előkészületek során. Így várhatóan december 22-én indítják útnak a világűrbe.

A műholdat a Francia Guyanában lévő Kourou központban a technikusok a hordozórakéta adapteréhez erősítették, amikor egy szorítószalag hirtelen kioldódott és megrengette az obszervatóriumot – olvasható a NASA honlapján. A szakemberek átvizsgálják a műszereket, hogy az eset nem okozott-e kárt az egyes alkatrészekben. A James Webb űrteleszkópot a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség közös programja keretében egy Ariane 5 rakétán indítják a világűrbe a Francia Guyanán lévő európai űrközpontból.
    
Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat. Az infravörös tartományban működő James Webb „szeme” képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli égitestek igen halovány jelzéseit észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé.
    
A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait és mintegy 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

2021. november 23.

(MTI/AFP)