Kezdőlap » A CMG igazgatója szerint egyre sötétebb a globális demokrácia világítótornya
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

A CMG igazgatója szerint egyre sötétebb a globális demokrácia világítótornya

A „terrorizmus elleni fellépés” ürügyén, amerikai katonák által végrehajtott úgynevezett „pontos támadások” után láttuk az afgán gyászolók ijedt tekintetét, és azon gondolkodtam, hogy vajon az amerikaiak így népszerűsítik a demokráciát? Miért nem néznek körül először Amerikában? Az amerikai rendőrök térde alatt megfojtott „Floydok” (George Floyd, 46 éves afroamerikai férfi a rendőri brutalitás áldozata) élvezik-e az amerikai politikusok által hirdetett „demokráciát” és „emberi jogokat”? – tette fel a kérdést Shen Haixiong (Sen Haj-hszjung), a China Media Group (CMG) igazgatója december 4-én Kínában, a „Demokrácia, az emberiség közös érdeke” című nemzetközi fórum megnyitóján elhangzott beszédében.

Shen egyebek mellett utalt rá, hogy több mint 3 évtizede dolgozik a média területén, s évente rendszeresen kutatást végez Kína legkisebb településein, falvaiban, hogy a legközvetlenebb módon tájékozódjon az ott élő emberek helyzetéről. Mint fogalmazott, járt városokban és falvakban, a keleti tengerparton és az ország határvidékein, hogy személyesen megtapasztalja „az átfogó népi demokrácia” által megteremtett boldogságot és gyarapodást. Különösen akkor változott meg a társadalom, amikor a kínai nép az ország fejlődése során új korszakba lépett. A Xi Jinping elnök által szorgalmazott „népfensőbbségre” alapozott demokrácia országszerte elterjedt.

Az 1,4 milliárd lakosú Kínában felszámolták az abszolút szegénységet, sikerült a Covid-19 járvány terjedését ellenőrzés alatt tartani, valamint a helyi hatalom ellenőrzése is egyre sikeresebb – állapította meg Shen. Hozzátette: egy faluban azt is látta, hogy a hirdetőtáblán közzétették a kiszabott kártérítést. A kínai demokrácia a kormányzás hatékonyságát és igazságosságát is jelenti, egyben valódi demokráciát és emberi jogokat biztosít az embereknek.

Egy ország demokráciájáról csak az adott ország népe mondhat ítéletet, a valódi demokrácia célja, hogy javítsa az emberek életszínvonalát és mindig maradjon emberközpontú – fogalmazott az igazgató.

Shen bírálta az Egyesült Államokat, amiért a „maga demokráciáját” ráerőlteti más országokra, függetlenül azok kulturális és történelmi körülményeitől. „Csak a lábak ismerik a cipő igazi kényelmét” – idézett egy kínai közmondást. Akár Irakban, Afganisztánban, Afrikában vagy Dél-Amerikában okoztak zavart a gazdaságban, humanitárius katasztrófát a helyi lakosoknak, egyúttal továbbá veszélyeztették a világ békéjét és stabilitását – hangoztatta.

Az amerikai Capitolium elleni január eleji zavargások, az elhamarkodott kivonulás Afganisztánból és a COVID-19 járvány miatti rekordmagas halálozások arról árulkodnak, hogy egyre sötétebb az egykori „globális demokrácia világítótornya”, az amerikai demokrácia súlyosan beteg – állapította meg az igazgató.

Nemrégiben a China Media Grouphoz tartozó CGTN számos helyszíni interjút készített az afganisztáni helyzetről, amelyek fontos információs forrásai lettek a globális médiának. Az interjúkból kiderült, hogy az amerikai katonák válogatás nélkül gyilkolták az ártatlan afgánokat, a riportok bemutatták a tényszerű helyzetet. A „terrorizmus elleni fellépés” ürügyén amerikai katonák által végrehajtott úgynevezett „pontos támadások” után láttuk az afgán gyászolók ijedt tekintetét, és azon gondolkodtam, hogy vajon az amerikaiak így népszerűsítik a demokráciát? Miért nem néznek körül először Amerikában? – jegyezte meg az igazgató.

A demokrácia nem lakberendezés, nem dekoráció – hangsúlyozta Shen Haixiong. És így folytatta: „Felteszem a kérdést, az amerikai rendőrök térdei alatt megfulladt “Floydok” élvezik az amerikai politikusok által hirdetett „demokráciát” és „emberi jogokat”?

2021. december 5.

(China Media Group)

(x)