Kezdőlap » Jelentősen csökkent a kőolaj ára délelőtt
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Gazdaság Nagyvilág

Jelentősen csökkent a kőolaj ára délelőtt

Hétfőn délelőtt tovább estek az olajárak a múlt heti csökkenést követően, miközben egyre nagyobb a félelem, hogy a koronavírus új változata, az omikron terjedése lassítja a világgazdasági növekedést és visszaveti az energiaigényt.

Röviddel 12 óra előtt a londoni ICE Futures tőzsdén az északi-tengeri Brent olajfajta hordónként 71,25 dolláron állt, ami 2,27 dollárral (3,09 százalékkal) alacsonyabb a pénteki záróárnál. Pénteken a Brent ára csaknem1,5 dollárral (2 százalékkal) csökkent. Ugyancsak dél körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,67 dollárral (3,77 százalékkal), 68,19 dollárra esett. Pénteken a WTI ára 1,52 dollárral (2,1 százalékkal) csökkent. A múlt héten a Brent 2,2 százalékkal, a WTI 1,1 százalékkal gyengült.
    
A koronavírus-fertőzés előfordulása számos régióban növekszik, így az Egyesült Államokban és az európai országokban is, ami szigorúbb intézkedések bevezetését indokolja. A szakértők attól tartanak, hogy ez csökkenti az emberek mobilitását, ami mérsékli a repülőgép- és autóüzemanyagok iránti keresletet.
    
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ december 2-án úgy döntött, hogy a korábban elfogadott tervnek megfelelően folytatja a kitermelés növelését, azaz januárban napi 400 ezer hordóval bővíti azt. Az OPEC+ azonban nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy ezt a döntést bármikor módosítsa arra hivatkozva, hogy az omikron terjedésének hatásával kapcsolatban nagy a bizonytalanság a piacon. Az OPEC+ szakminiszterei a decemberi megállapodás értelmében legközebb január 4-én találkoznak.

2021. december 20.

(MTI/Reuters/TASZSZ)