Kezdőlap » Negyvenmillió forintért kelt el digitális műtárgyként a világ első SMS-e
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Színes-érdekes

Negyvenmillió forintért kelt el digitális műtárgyként a világ első SMS-e

 Digitális műtárgyként 107 ezer euróért (40 millió forint) kelt el a világ első rövid szöveges üzenete (SMS) egy franciaországi árverésen.

„Merry Christmas” (Boldog karácsonyt) – áll az üzenetben, amelyet 1992. december 3-án továbbítottak a Vodafone hálózatán keresztül. A karácsonyi jókívánság sikeresen megérkezett a címzetthez, Richard Jarvishoz, a vállalat egy alkalmazottjához. Ez volt a világ első SMS-e (Short Message Service).

A világ első SMS-ét nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT), karitatív célból bocsátották áruba árverésre a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben rendezett online árverésen. Az ős-SMS a reméltnél valamivel kevesebbért talált gazdára, mivel az Aguttes aukciósház 100 és 200 ezer euró közti leütéssel számolt.

Az egyelőre meg nem nevezett vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára.
Mivel Franciaországban törvényesen nem lehet eladni tárgyiasult formában nem létező javakat, a győztes licitáló egy digitális képkeretbe applikálva kézbe vehető módon is megkapta a kommunikációs protokoll másolatát.
„Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt NFT-ként hirdetjük meg árverésen” – idézte még az aukció előtt egy céges közlemény Amanda Nelsont, Vodafone Magyarország vezérigazgatóját.

A távközlési szolgáltató a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

2021. december 31.

(MTI)